Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Business Legal #Corona #Horeca

Verplichte sluiting horeca: wat nu als ondernemer?

dinsdag 20/10/2020
Verplichte sluiting horeca

Alle restaurants en cafés moeten vanaf maandag 19 oktober 2020 vier weken lang de deuren sluiten. Restaurants kunnen wel nog afhaalgerechten meegeven, al is dit ook beperkt tot 22 uur.

Op welke steunmaatregelen kan men een beroep kan als zelfstandige ondernemer zonder personeel de komende vier weken ?

Federale steunmaatregelen
  • U hebt recht op een dubbele uitkering overbruggingsrecht. Dat komt dus neer op een totaalbedrag van 2.583,38 euro per maand zonder gezinslast, of 3.228,2 euro met gezinslast.
  • De overheid verlengt de bestaande betalingsuitstelregelingen. Het is nog even wachten om met duidelijkheid te kunnen zeggen om welke regelingen het precies gaat en wat de voorwaarden zijn.
  • Als horecaondernemer moet u dit jaar geen jaarlijkse FAVV-bijdrage betalen. 
Regionale steunmaatregelen

Naast de federale steunmaatregelen, voorzien de regio’s ook afzonderlijke steunmaatregelen:

  • Vlaanderen: Horecazaken die de komende vier weken gedwongen moeten sluiten, zullen van VLAIO een premie ontvangen die 10% bedraagt van de omzet in dezelfde periode van 2019. Er zou wel een plafond gelden voor deze steun. Zo kan een kleinere horecaondernemer een beroep doen op maximaal 11.250 euro. Bent u een werkgever met meer dan 10 werknemers? Dan geldt er een plafond van 22.500 euro.
  • Brussels Hoofdstedelijk Gewest: De Brusselse regering voorziet een specifieke premie van 3.000 euro voor bars en cafés, die nu zou worden uitgebreid naar restaurants. Daarnaast voorzien de Brusselse gemeenten ook elk apart nog bijkomende premies voor bars en cafés. Ga dus bij uw gemeente na of ze een bijkomende premie voor jou voorziet.
  • Wallonië: In Wallonië ligt er een plan op tafel om ondernemingen zonder medewerkers een extra premie te geven van 3.500 euro. Bij grotere horecazaken - die dus ook werknemers inschakelen - zou het bedrag kunnen oplopen tot 10.000 euro. Meer details volgen binnenkort.

Aanvraagprocedures worden uitgewerkt

De overheid werkt momenteel volop aan de verdere uitwerking van de nieuwe steunmaatregelen. Daarom kunnen ondernemers die vanaf 19 oktober verplicht de deuren moeten sluiten, voorlopig enkel het dubbel overbruggingsrecht aanvragen. We houden u uiteraard op de hoogte wanneer er meer duidelijkheid is over de precieze aanvraagprocedures van de andere, nieuwe steunmaatregelen.

Op welke steunmaatregelen kan u tijdens die maand een beroep doen als werkgever in de horecasector?

Tijdelijke werkloosheid

Wanneer uw zaak gesloten blijft, zullen ook uw medewerkers niet aan de slag kunnen. Gelukkig voorzag de regering sowieso al tot het einde van dit jaar de mogelijkheid om op een zeer makkelijke manier tijdelijke werkloosheid wegens overmacht in te roepen.

Kwijtschelding RSZ-bijdragen

De Federale overheid besliste om een ‘kwijtschelding van de RSZ-bijdragen’ te voorzien. Voorlopig is het nog onduidelijk hoe de regering deze steunmaatregel precies vorm zal geven, al zou de overheid vermoedelijk de RSZ-bijdragen van het derde kwartaal kwijtschelden voor de bedrijven die verplicht moeten sluiten.

Eerder was het voor de horeca al mogelijk om de RSZ-bijdrage van het eerste en het tweede kwartaal pas later te betalen. De deadline hiervoor was vastgepind op 15 december. Mogelijk wordt het binnenkort ook een optie om uitstel te verkrijgen voor de bijdragen van het derde en het vierde kwartaal.

We volgen dit verder op en brengen u meteen op de hoogte als er meer bekend is rond deze steunmaatregel.

Financiering eindejaarspremie

De overheid zou de eindejaarspremies van horecamedewerkers – die werken in zaken die nu verplicht gesloten worden - financieren. Hoe dit precies in z’n werk zal gaan, moet de komende dagen duidelijk worden.

Vlaamse en Waalse maatregelen

Vlaanderen voorziet naast de federale maatregelen ook een compensatiepremie met een maximumbedrag dat afhankelijk is van het aantal werknemers dat u in dienst hebt. Horecazaken die de komende maand gedwongen moeten sluiten, zullen van VLAIO een premie ontvangen die 10% bedraagt van de omzet in dezelfde periode (1 oktober tot en met 15 november) van 2019. Er zou wel een plafond gelden voor deze steun, afhankelijk van het aantal werknemers. Zo kan een kleinere horecaondernemer een beroep doen op maximaal 11.250 euro. Vanaf tien of meer werknemers geldt er een plafond van 22.500 euro.

In Wallonië ligt er een plan op tafel om ondernemingen zonder medewerkers een extra premie te geven van 3.500 euro. Bij grotere horecazaken - die dus ook werknemers inschakelen - zou het bedrag kunnen oplopen tot 10.000 euro.

Neem contact op met één van onze experten

Bert Lutin

Bert Lutin

Partner Tax & Legal Services

Contact
Tanja De Naeyer

Tanja De Naeyer

Senior Manager Tax & legal services

Contact