Overslaan en naar de inhoud gaan
#Event #CIMCIL #Supply Chain & Operations #Opleiding #APICS

Verslag CIMCIL Symposium 2018: Game Changers in Supply Chain

donderdag 15/11/2018
Verslag CIMCIL Symposium 2018 changes in supply chain.jpg

Augmented reality, big data, artificial intelligence, Internet of Things, cloud computing, mobile devices,… Al deze termen klinken veelbelovend, maar zullen ze ook echt geïmplementeerd worden en erin slagen om toegevoegde waarde te leveren in de supply chain van de toekomst? Het CIMCIL Symposium van november 2018 zorgde voor een aantal inspirerende inzichten.

Vandaag de dag is het meer dan ooit duidelijk dat het slim inzetten en verwerken van data essentieel is voor het succes van een organisatie.

Maar hoe kan data getransformeerd worden tot informatie die tot nieuwe inzichten leidt? BASF CEO Wouter De Geest lichtte toe hoe ’s werelds grootste speler in de chemie evolueert van point-to-point uitwisselingen naar een netwerk waarin informatie gedeeld wordt: digitalisering. Digitalisering stimuleert groei door de creatie van toegevoegde waarde in de verschillende delen van de supply chain. Van artificiële intelligentie tot big data, nieuwe technologieën stellen organisaties in staat om informatie snel en efficiënt te delen met alle partners in de supply chain. Deze nieuwe technologieën vragen echter om een geïntegreerde manier van werken en grondig datamanagement. Waardecreatie op basis van data kan namelijk enkel als er sprake is van een balans. In de extreme gevallen waarin data beheerd wordt door ofwel iedereen, ofwel net niemand, is de data niets waard.

Een ander belangrijk aspect is de datakwaliteit. De kwaliteit van de data is een beslissende factor in het succes van elke toepassing. Organisaties die inzetten op een open platform dat het mogelijk maakt om informatie op een snelle en veilige manier te delen met alle betrokken partijen, stellen zichzelf in staat om hun supply chain structureel te verbeteren. De evolutie van sequentiële communicatie naar communicatie binnen een gecoördineerd en uniform netwerk geeft organisaties de mogelijkheid om processen te stroomlijnen en een efficiënte, performante supply chain te creëren.

Blockchain

Jean-Luc Verhelst, auteur en blockchain expert, legde uit hoe blockchain (bijna) alles zal veranderen, net zoals het internet (bijna) alles veranderd heeft en hoe deze technologie zijn plaats zal opeisen in de supply chain. De eerste stappen zijn al gezet: supermarkten gebruiken blockchain om de bewegingen van voedselwaren in detail op te volgen en in de haven van Antwerpen worden containers met behulp van blockchain vrijgegeven. Blockchain is meer dan een hype. Het staat voor een fundamentele wijziging van de manier waarop informatie wordt beheerd en gedeeld door de nood aan een centrale, coördinerende partij weg te nemen. Blockchain maakt het mogelijk om informatie te delen op een horizontale manier die alle betrokken partijen in staat stelt de informatie te traceren, authenticeren en evalueren. Hoewel deze technologie nog voor een aantal uitdagingen staat (oa. integratie, financiering en standaarden) lijdt het geen twijfel dat blockchain, en bij uitbreiding de horizontale manier van werken die ermee gepaard gaat, een belangrijke rol gaat spelen in de toekomst.

De toekomst is digitaal.

Blockchain is slechts één voorbeeld van nieuwe technologie die de supply chain van de toekomst vorm geeft. Andere voorbeelden zijn drones, robots en artificiële intelligentie die door de Belgische douane ingezet worden om efficiënte en effectieve controles uit te voeren. De steeds intensievere globalisering brengt naast voordelen ook nieuwe risico’s met zich mee. Om deze risico’s op afdoende wijze te beheren, is het oude principe van willekeurige controle vervangen door risicoanalyse en digitalisering van informatie.

Een ander voorbeeld, in een totaal andere sector, is de supply chain van Artsen Zonder Grenzen. Zij werden geconfronteerd met de nood aan een globale supply chain die instaat voor een efficiënte bevoorrading van de meest afgelegen plekken ter wereld en die bovendien toch de vereiste kwaliteit kan garanderen. De integratie van technologie zorgde voor een gemeenschappelijke taal die iedereen begrijpt. Het resultaat is een transparante en efficiënte supply chain, evenwichtigere voorraden en wereldwijde traceerbaarheid van goederen.

Atlas Copco creëerde een communicatief platform dat gelinkt is aan hun ERP systeem om open communicatie over anomalieën, interventies en planning mogelijk te maken.

Bovenstaande voorbeelden zijn slechts enkele initiatieven van organisaties die niet alleen inzetten op de integratie van technologie in hun supply chain, maar hun manier van werken op strategisch niveau aanpassen om toegevoegde waarde te maximaliseren. En de toekomst zal ongetwijfeld leiden tot meer, want het is veilig om te zeggen: de toekomst is digitaal.